2012-01-06 13:28:41• hírek • Póti Orsolya

Egyre többen igényelnek elektronikus útlevelet

2010-hez viszonyítva jelentősen megnőtt az elektronikus útlevelet igénylők száma, és valamelyest csökkent azoké, akik az ideiglenes útlevet kérelmezték. A lakosok rájöttek: sokkal jobban járnak az elektronikus változattal, amely öt évig érvényes - tájékoztatott Simona Babici, a Szatmár Megyei Útlevélosztály vezetője.

Főként az augusztusi és a decemberi hónapok voltak azok, amikor a megyei útlevélosztályt munkatársai keveset pihentek, hiszen az irodát ebben a periódusban igencsak ellepték az útiokmányt igénylők. Ahhoz, hogy idén elkerülhessék a zsúfoltságot, az osztály vezetősége arra kéri a lakosságot, hogy amennyiben tehetik használják ki a tavaszi, illetve őszi időszakot az útlevelek kérelmezésére.

A 2010-es évhez képest nőtt az elektronikus útlevelet igénylők száma. Míg 2010-ben 7659-en váltották ki ezt a típusú útlevelet, addig tavaly már 9255-en kérelmezték. Az ideiglenes útlevelet igénylők száma viszont csökkent: 2010-ben 8370-en tettek le kérelmet, tavaly pedig 7763-an - tudtuk meg Simona Babici-tól.

„A kérelmezők többsége rájött arra, hogy jobban jár, ha az elektronikus útlevél mellett dönt. Míg az egy évig érvényes ideiglenes útlevél közel 220 lejbe kerül, addig az öt évre szóló elektronikus útlevél 280 lej."

Ez a növekedés tükröződik azon a statisztikai adaton is, hogy idén január 2-6. között 245 elektronikus útlevelet adtak ki, és 126 ideiglenes útlevelet, míg 2011 eme időszakában mindössze 150 elektronikus útlevél kiadását regisztrálták, és 192 ideiglenes útlevélét.

A tavalyi év során összesen 987 elvesztett útlevelet, 20 lopott útlevelet és 105 tönkrement útlevelet regisztráltak, míg 2010-ben 682 elvesztett, 34 lopott és 90 tönkrement úti okmányt jegyeztek be. 

A megyei útlevélosztály vezetősége mobil egységek üzemeltetését szervezi Avasfelsőfaluban és Nagykárolyban. „Az osztály munkatársai hetente egyszer az említett településeken is begyűjtenék az adatokat. A kérelmet benyújtottuk az önkormányzatnak és rábólintottak, de a folyamat elindítása csak akkor lehetséges, ha adottak a műszaki feltételek." - mondta el a szatmár.ro-nak Pataki Csaba alprefektus.

A nyári időszakban szinte káosz van a megyei útlevélosztályon

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: